Spelman på taket

Mars 2016

Skådespelaren och musikalstjärnan Anders Ekborg möter hela Smålands Dramatiska, Jönköpings Sinfonietta, gästartister samt amatörer från länet i en ständigt aktuell Broadwayklassiker om kärlek, frihet och förföljelse i sekelskiftets Tsarryssland.

Året är 1905 i det judiska bosättningsområdet Anatekva. Det fattiga mjölkbudet Tevje försöker hålla fast vid de judiska traditioner han själv är uppväxt med, inte minst i förhållande till sina döttrar. Döttrarna revolterar och vill gifta sig med män som, ur faderns konservativa synvinkel, har mycket tveksamma karaktärsdrag. Patriarken Tevje ställs inför det svåra valet mellan tradition och kärlek. Familjens problem förstärks även av oroligheter i samhället omkring dem. Judar förföljs, ofta med blodiga följder, i ett Ryssland där politiska motsättningar snart ska medföra regelrätt revo-lution. På denna plats, i denna tid, är deras liv lika osäkra ”som en spelman på taket”.

Skådespelare, musikalartister och Jönköpings Sinfonietta ger liv åt denna ständigt aktuella Broadwayklassiker om kärlek, frihet och förföljelse i sekelskiftets Tsarryssland.
Spelman på taket är en storslagen produktion, med nästan 30 medverkande på scenen tillsammans med den eminenta orkestern Jönköpings Sinfonietta. Anders Ekborg, känd från bland annat Kristina från Duvemåla och Chess, gör huvudrollen som Tevje. I övriga roller märks bland andra Mullsjö-bördiga musikalartisten Karin Mårtenson och sångaren Sonny Enell från Tranås, tillsammans med bekanta ansikten från Smålands Dramatiska och amatörartister från Jönköpings län.

Välkommen till en personlig och romantisk berättelse om värderingar och generationsmotsättningar, där människors vilja att själva ta makten över sitt liv står mot traditionella värderingar i en värld som är allt annat än enkel. I den härliga musiken, med starka inslag av judisk folkmusik, finns flera melodier vi känner igen. Den mest kända sången är antagligen If I were a rich man, i svensk översättning Om jag hade pengar. Välkommen till en mäktig musikteaterföreställning, där livet för Tevje och hans familj skildras kärleksfullt, varmt och med humor.

Tillbaka