Annie

Oktober 2016


Annie är en av världens mest kända och älskade musikaler. Handlingen utspelar sig i 30-talets New York och handlar om en ung föräldralös flicka och hennes resa i hopp om att hitta sina biologiska föräldrar. Det är en fartfylld helaftonsföreställning för hela familjen som innehåller både glädje, sorg och spänning. I denna version med en ensemble på över 60(!) fantastiska artister, musiker, scentekniker och hundar bjuds vi på sprudlande musik och härliga sång- och dansnummer i teaterns hittills kanske pampigaste scendekor.


Annie handlar alltså om en liten föräldralös flicka som försöker fly från barnhemmet – med den sturska föreståndaren Miss Hannigan – och adopteras av en gammal sträng miljonär, Oliver Warbucks, i 1930-talets Amerika under depressionen.

Musikalen hade premiär på Broadway, Alvin Theatre, den 21 april 1977 med Andrea McArdle i titelrollen och Reid Shelton som Warbucks. Den vann sju Tony Awards, bland annat som årets bästa musikal. På Broadway gick den hela 2 377 gånger.

Den svenska premiären ägde rum på Folkan i Stockholm 1979 med Sigge Fürst i rollen som Warbucks, och en ung Pernilla Wahlgren alternerade i titelrollen. 1999 fick musikalen premiär på Göta Lejon med Sven-Bertil Taube som Warbucks, Lotta Engberg alternerade med Tina Leijonberg som sekreteraren Grace. Barnhemsföreståndaren Miss Hannigan spelades av Charlott Strandberg.

Mest kända sång från musikalen är ”Tomorrow”, vilken gav en tro på en gyllene morgondag i depressionstidens pessimism.

Nu sätter Ydre Kulturcentrum upp denna musikal i regi av mullsjöbördiga Karin Mårtensson. På scenen agerar både proffs och amatörer.

Tillbaka